Utflykter & rundturer

Dags för en dagsutflykt?

Packa picknickkorgen och upptäck Öland!

Med Haga Park som bas för din vistelse på Öland har du nära till massor av spännande och intressanta utflyktsmål. Här bjuder vi på några tips, vill du ha ännu mer information rekommenderar vi Ölands Turistbyrås hemsida.

Att ta sig runt på Öland är enkelt, cykelvägarna är fina och bilvägarna likaså. Om du vill hyra bil eller cykel är du välkommen att fråga oss, vi har flera bra tips.

Naturen kring Haga Park

Flera av Ölands karakteristiska naturtyper går att uppleva redan på promenadavstånd från Haga Park. Vidsträckta strandängar, vackra betesängar, urgamla landborgar, Stora Alvaret och Beijershamn.

Stora Alvaret – Österut leder fina vandringsstigar, till exempel Stora Alvarleden, rakt ut på Stora Alvaret som är ett 37 kilometer långt och 15 kilometer brett område. Vidsträckta hedmarker täckta endast av ett tunt skikt av jord ger upphov till en helt unik flora. Här ligger Ölands historia bokstavligen under dina fötter. Gånggrifter, gamla stenmurar och fornlämningar har fått finnas kvar till vår tid och lockar till fantasier och drömmar kring livet under järn- och bronsåldern.

Beijershamns naturreservat – Västerut leder stigarna ner mot Beijershamn, en historisk plats som samtidigt är ett välbesökt område för fågelskådare. Den landtunga som sticker ut i havet är i själva verket resterna efter en hamn med namnet Fröbygårda och med anor från 300-talet. Här härskade bland annat ett folkslag som kallades Venderna. De använde hamnen som sitt rövarnäste vilket bland annat drabbade Ansvar under hans resor.

Andra storheter som använt hamnen är Gustav Vasa, och namnet Haga Park uppkom då hans dotter byggde en gård med det namnet strax intill hamnen. Området användes också under många år till den årliga Fröbygårda marknad. Den öppna platsen finns kvar och kallas fortfarande Marknadsplatsen.

Under 1800-talets första hälft började hamnen slamma igen av sand. Efter ett initiativ av hovstallmästare Beijer startade bygget av en ny hamn omkring år 1850. Hamnen var tänkt som en djuphavshamn för hela södra Öland. Men även denna hamn slammade igen och fick läggas ner år 1867. Den två kilometer långa piren ut i Kalmarsund är det enda som finns kvar, som ett monument över människans kamp mot naturen.

Men vind och vågor gjorde att uppslamningen fortsatte och med tiden skapade naturen själv unika förutsättningar för ett rikt fågelliv. Strandpipare, tofsvipa, rödbena, enkelbäckasin och många fler fågelarter häckar här. I området finns också ett stort bestånd av fjärilar, Ölands största med över 600 svenska fjärilsarter.

De unika vindförutsättningarna kring Beijershamn gjorde så småningom även stranden nära Beijershamn till ett välbesökt surfingparadis. Fortfarande anses Haga Park ha Sveriges bästa förutsättningar för vind- och kitesurfing.

Konst, hantverk och lite kaffe

Hantverksprodukter av keramik, ull och tenn är Ölands stolthet. Varför inte börja med ett besök hos keramiker Malin Adner i Mörbylånga, kanske tittar du samtidigt in till Formgiveriet på Ölands östra sida. Strax söder om Färjestaden finns Resmo Krukmakeri och i den lilla byn Norra Möckleby är Berglunds Kreativa Tekniker väl värda ett besök.

Ännu en bit mot Borgholm hittar du Lamm och Lera i Strandtorp. Här kan du titta på får eller köpa lammskinn och egenproducerad keramik. Väl i Borgholm finns det förstås massor av hantverkare och fik att välja mellan. Missa inte Paradisverkstaden!

Capellagården i Vickleby är en välrenommerad skola som fortfarande drivs i grundaren Carl Malmstens anda. Men Capellagården är så mycket mer, här finns plantskola, trädgårdsbutik med ekologisk inriktning, örtagård och utställningar av elevarbeten. Kom hit och bli inspirerad!

Om du har upptäckarlust kvar rekommenderar vi ett besök På Ullcentrum i Löttorp. Här hittar du fina saker i ull och linne samt tovade produkter som grytunderlägg, sulor och tofflor.

Gårdsbutiker och lokala odlare

På Öland lever kärleken till det närodlade, kanske är det därför som ön kan stoltsera med två skördefester. Öland Spirar i mitten på maj och Ölands Skördefest i september.

Förutom detta så finns det cirka 25 gårdsbutiker som bjuder in till att dofta, smaka och köpa Öländska godsaker. På cykelavstånd från Haga Park hittar du exempelvis Mirabellgården, Ölands kvalitetsprodukter och Arne Olssons gårdsbutik.

Ölands spännande historia

Bara under en promenad på Stora Alvaret kommer man nära inpå Ölands historia. Gånggrifter, gamla stenmurar och fornlämningar har fått finnas kvar till vår tid.

Gustav Vasa anlade fem kungsgårdar på Öland: Horn, Norra Gärdslösa, Rälla, Borgholm och Ottenby, som kanske ligger bäst till för ett besök.

Radbyarna på östra sidan av Öland har en intressant historia, liksom Dröstorp ödeby och S:t Knuts kapell i Algutsrum. Det finns för övrigt 21 kända fornborgar på Öland, men vill man bara se en enda är Eketorp ett bra förslag.

Naturnära mål

Vidsträckta strandängar, vackra betesängar, urgamla landborgar och så förstås Stora Alvaret. Redan på promenadavstånd från Haga Park finns det möjlighet att uppleva dessa naturområden som är så karakteristiska för Öland.

En lite mer ovanlig syn är raukarna vid Byrum strax söder om Byxelkrok. Dessa unika konstverk är skapade av Kalmarsunds vågor och den högsta mäter hela fyra meter. Med båt från Byxelkroks hamn kommer du snart ut till Blå Jungfrun, en sägenomspunnen ö som är perfekt för en dagsutflykt.

Nunnedalen längs västra landborgen är en vacker lövskogsremsa med flera olika promenad- och vandringsstigar. Ek, ask, skogs- och lundalm kantar stigarna och på våren är floran både färgsprakande och väldoftande.

Många är också de naturälskare som vallfärdar till Naturbokhandeln i Stenåsa. Förutom kikare, kartor och allehanda spännande naturguider kan man köpa presenter, souvenirer och T-tröjor här.