Året runt på Haga Park

Fyra säsonger, en för varje känsla

Öland är en dröm att återvända till

Varje årstid och säsong sätter sin prägel på dina dagar här på Öland. Sommarens sköna soldagar och semesteraktiviteter är en dröm för barnfamiljen medan fågelskådaren och fotvandraren kanske hellre väljer den färgstarka senhösten.

Det finns alltid en bra anledning att återvända till Öland, här berättar vi om höjdpunkterna under de olika säsongerna. Din första upplevelse av Öland kommer garanterat inte att bli lik den andra. Eller den tredje!

Mars till maj

Öland har ett klimat med milda vintrar, Östersjön fungerar som värmereservoar vilket gör att temperaturen jämnas ut under året. I mars-april vaknar naturen och grödorna, och redan i maj kan du besöka den första skördefesten, Öland Spirar.

Upplev ett öländskt kosläpp, besök de öppna trädgårdarna eller en charmig handelsträdgård. Från mars till juli drillar sånglärkan på Stora Alvaret och under de lugnare vårmånaderna är Öland en perfekt plats för upplevelser som vandring, löpning, cykling och andra naturnära utmaningar.

Maj till juli

Öland kallas ofta solens och vindarnas ö, och under ett år lyser solen cirka 1 875 timmar här. I maj börjar dagarna bli längre och vattnet varmare vilket öppnar upp för äventyr som kajakpaddling och lite längre picknickturer till fots eller på cykel.

Sommaröland bjuder på massor av upplevelser för alla i familjen. Musikfestivaler, konstutställningar, konserter, lekland, löpartävlingar, hamnfester och så förstås de superfina badstränderna.

Juli till september

Ta vara på augusti och september månad och njut av ett lite lugnare tempo. Stora Alvaret är ett utmarksområde som brer ut sig mellan landborgarna på Ölands södra del. Haga Park ligger mycket nära Stora Alvaret och under de tidiga höstmånaderna är det ljuvligt att studera det säregna djur- och växtlivet på nära håll.

Sveriges största skördefest äger rum i september och hösten är också fågelskådarnas tid. Och även om du är nybörjarskådare finns det möjlighet att följa med mer erfarna fågelkännare på exkursion, läs mer på Ölands Turistbyrås hemsida.

September till november

När naturen rustar för vinter blir det ännu mer uppenbart hur vinden, vågorna och människan har format Ölands konturer. Raukar, trollskogar, strandvallar, kalkstenshällar, väderkvarnar och massor av spännande variationer skapar ett unikt landskap som bara väntar på att upptäckas.

September inleder långsamhetens ljuva tid på Öland och utrustad med vandrarskor, cykel och kameraögon kommer du att få uppleva saker du aldrig sett förut. Promenera längs folktomma stränder, arrangera en picknick vid Långe Jan med din käresta eller utmana kroppen med löparskorna på.